در همین بلاتکلیفی قیمت، برخی تولیدیها، تولید رب و کنسرو ماهی را تعطیل کردهاند. این موضوعی است که نایبرئیس سندیکای کنسرو ایران آن را مطرح کرده و در مورد عواقب آن هشدار داده است. مسعود بختیاری در یک نشست خبری در این مورد گفت: «در حالحاضر برخی از واحدها، تولید خود را تعطیلکردهاند که تعداد دقیق آنها را نمیدانیم، اما واحدهایی که تعطیل شدهاند، بیش از ۵۰درصد سهم بازار رب و کنسرو ماهی را در اختیار داشتهاند.» وی ادامه داد: «تعیینتکلیف قیمت جدید تنماهی و ربگوجه چهارماه به تعویق افتاده که این وضعیت مشکلات جدی برای تولیدکنندگان ایجاد کرده است. همچنین آخر تیر وزارت جهادکشاورزی، سازمان حمایت و تولیدکنندگان برای قیمت ۴۵هزارتومانی ربگوجه توافق کردند، اما ستاد تنظیمبازار هنوز این قیمت را ابلاغ نکرده است.» وی با بیان اینکه لزوم درج قیمت تولیدکننده در ماههای پایانی سال، تولیدکنندگان را دچار مشکل کرد، تصریح کرد: «چندماه بعد دولت متوجه شد این طرح شدنی نیست و تولیدکنندگان ملزم به درج همزمان قیمت تولیدکننده و مصرفکننده شدند که زمینه قانونی هم ندارد.»
گلایه از وضعیت یک بام و دو هوا
در همین حال عضو هیاتمدیره سندیکای کنسرو نیز از سیاستگذاری دولت در حوزه تنظیمبازار کالاهای اساسی بهشدت انتقاد کرد و گفت: «تعلل مسوولان، بازار ربگوجهفرنگی را دچار نابسامانی کرده است.»
محمد مختاریانی، در گفتوگو با خبرگزاری مهر با انتقاد از سیاستگذاریهای دولت در حوزه قیمتگذاری دستوری برای کالاهای اساسی و اقلام خوراکی خانوار گفت: «حدود ۴ماه است که مسوولان کشور از جمله معاون اول درگیر تعیینتکلیف قیمت ربگوجهفرنگی هستند و کماکان در این زمینه به نتیجه نرسیدهاند.» وی با اشاره به اینکه تعلل این افراد در تعیین قیمت ربگوجهفرنگی منجر به زیان کارخانههای تولیدی، توقف تولید در برخی واحدها و نابسامانی بازار این محصول شده است، گفت: «همین مساله باعث شده با کمبود ربگوجهفرنگی در بازار مواجه شویم و قیمت ربگوجه افزایش چشمگیری داشته باشد بهطوری که در برخی مناطق قیمت هر قوطی ٨٠٠گرمی ربگوجهفرنگی به بیش از ۴٨هزارتومان رسیده، علاوهبر این مردم بهراحتی نمیتوانند این کالا را پیدا و خریداری کنند.»
مختاریانی با بیان اینکه این مسائل در نهایت به ضرر مصرفکنندگان است، افزود: «همواره شاهد بودیم که وقتی به بازار کالایی تنش جدی وارد میشود، جبران آن بسیار دشوار است حتی اگر چندینبرابر نیاز، آن کالا به بازار تزریق شود و این تجربه را به دفعات در سالیان گذشته در زمینه کالاهای مختلف داشتهایم و تکرار دوباره آن کار جالبی نیست.» این فعال صنفی افزود: «درحالیکه ستاد تنظیمبازار و معاون اول باید وقت خود را صرف امور کلان اقتصادی کنند، چهارماه است نمیتوانند برای ربگوجهفرنگی تعیین قیمت کنند.»
وی با بیان اینکه چندماه قبل قائممقام وزیر جهادکشاورزی و فرمانده قرارگاه امنیت غذایی از تولیدکنندگان خواست با ۱۲درصد افزایش قیمت اقدام به تولید ربگوجهفرنگی کنند تا بازار دچار تلاطم نشود، گفت: «بهدنبال این توافق شفاهی تولیدکنندگان نیز اقدام به تولید و توزیع ربگوجهفرنگی در بازار کردند اما در حالحاضر با جریمههای سنگین و میلیاردی از سوی تعزیرات مواجه شدند، این در حالی است که قائممقام وزیر جهادکشاورزی در نامهای به تعزیرات اعلام کرده که تولید و توزیع رب گوجهفرنگی به درخواست وی بوده اما تعزیرات این گفته را نپذیرفته و کماکان بر عقیده خود باقی است.»
مختاریانی در بخش دیگری از سخن خود با اشاره به اینکه قیمت تمامشده ربگوجهفرنگی بالای ۵۰هزارتومان است، افزود: «در جلساتی که با مسوولان ستاد تنظیمبازار داشتیم در نهایت روی قیمت ۴۵هزارتومان توافق شد، اما هفته گذشته اعلام کردند نظر معاون اول رئیسجمهور روی ۴۳هزارتومان است که تولیدکنندگان نیز این مساله را نپذیرفتند، چراکه قیمت ۴۵هزارتومان هم برای آنها سودده نیست.»
مختاریانی تصریح کرد: «بیش از چهارماه است کارخانههای تولید رب در زیان هستند و جریمههایی که برای آنها اعمال شده بهقدری سنگین است که میتواند کل صنعت را تعطیل کند.» وی با اشاره به سیاستگذاریهای نادرست در حوزه تنظیمبازار کالاهای اساسی و مواد خوراکی عنوان کرد: «چند روز پیش نیز وزارت صمت تولیدکنندگان روغن را فراخوانده و آنها را تهدید کرده تا قیمت این کالا را کاهش دهند. توجیه مسوولان وزارت صمت این بوده که قیمتهای جهانی کاهش یافته اما مسوولان به این نکته توجه ندارند که روغنهای موجود در بازار با قیمتهای قبلی واردشده و روغنهای با نرخهای جهانی جدید هنوز وارد کشور ما نشده و دو، سهماه طول میکشد تا این روغنها به کشور بیایند.»
مختاریانی در ادامه با اشاره به شرایط قیمتگذاری توضیح داد: «چطور ممکن است دولت برای کالایی که سهماه دیگر وارد کشور میشود، درخواست کاهش قیمت دارد اما درباره رب قیمت را تعیین نمیکند تا تکلیف همه مشخص شود؟»
عضو هیاتمدیره سندیکای کنسرو ایران با اشاره به اینکه تعیینتکلیف قیمت کنسروهای ماهی نیز در هالهای از ابهام قرار دارد، گفت: «بهدنبال افزایش قیمت روغن، ستاد تنظیمبازار قیمت تن ماهی را نیز ۱۲درصد افزایش داد اما در این محاسبه قیمتی افزایش نرخ ماهی درنظر گرفته نشده، چراکه قیمت هر کیلوگرم ماهی تن از ۳۲هزار تومان سالگذشته به ۵۵هزارتومان در سالجاری رسیده است.» مختاریانی در پایان تصریح کرد: «از طرفی تمام روند تولید تنماهی دستی است و ما در سالجاری با افزایش ۵۷درصدی دستمزد نیز مواجه بودهایم و این مسائل منجر به تعطیلی بسیاری از واحدهای تولیدی شده است.»