کنجاک گام (E425) یک صمغ طبیعی گیاهی از گیاه کنجاک است و پودری سفید رنگ تا زرد کمرنگ میباشد. کنجاک گام همچنین به نام کنجاک گلوکومانان نیز شناخته می شود.
در صنایع غذایی و تولید مکمل های کاهش وزن مورد استفاده زیادی دارد و جزء افزودنیهای سالم در اکثر کشورها محسوب می شود. این ماده در سایزهای متفاوت و با درجه ویسکوزیته های متنوع بر حسب نیاز مشتری قابلیت تولید دارد.
کنجاک گام وزن مولکولی بالایی دارد. در آب سرد و آب گرم محلول است. ولی حلالیت آن به وسیله حرارت و به هم زدن مکانیکی افزایش می یابد. در ph=4-7 دارای ویسکوزیته بسیار بالایی می باشد و افزودن یک قلیای سبک به محلول باعث تشکیل یک ژل مقاوم به نرم شدن میشود. کنجاک گام در کانتینرهای دربسته و در مکان خنک با تهویه مناسب نگه داری می شود.
کنجاک گام به عنوان تغلیظ کننده، استابیلایزر، امولسیفایر و عامل ایجاد ژل در صنایع غذایی استفاده می شود.
خواص کنجاک گام
- محلول ویسکوز رقیق شونده با تنش
- به لحاظ ارگانولپتیکی احساس دهانی چربی
- ژل برگشت پذیر
- ژل شفاف
- توزیع پذیری مناسب در آب سرد
- ویسکوزیته با کاهش pHکاهش می یابد، ژل در pH بالا تشکیل می گردد
- با صمغهای زانتان،کاراگینان، لوکاست بین گام سازگار است و در ترکیب با آنها حالت سینرژیستی دارد
*اضافه کردن 0.02 تا 0.03 درصد کنجاک به %1 زانتان گام می توان ویسکوزیته را 2تا3 برابر افزایش دهداین محصول نباید در تولید فرآورده های غذایی خشک شده که مجددا" در جریان خوردن (بلع) جذب آب می نمایند و همینطور انواع ژله های قنادی مثل انواع mini-cups، مورد استفاده قرار گیرد.
کاربرد کنجاک گام در صنایع غذایی:
- نرمی بافت در محصولات پخت
- عامل ایجاد چسبندگی در انواع نودلها و به خصوص نودل برنج
- بهبود احساس دهانی در بستنی به عنوان استابیلایزر
- به عنوان امولسیفایر در نوشیدنیها
- پایداری کف در آبجو
- جهت شفاف سازی آبمیوه
- به عنوان نگه دارنده به دلیل بلوکه کردن آب در گوشت،ماهی،میوه ها و سبزی ها
موارد منع مصرف صمغ کنجاک
این محصول نباید در تولید فرآورده های غذایی خشک شده که مجددا" در جریان خوردن (بلع) جذب آب می نمایند و همینطور انواع ژله های قنادی مثل انواع mini-cups، مورد استفاده قرار گیرد.
محصولات کنجاک از سوی WHO در فهرست ده غذای سالم برتر قرار گرفته اند و به عنوان یک ماده GRAS در ایالات متحده امریکا شناخته شده است و همچنین در صنایع غذایی اروپا به عنوان یک افزودنی مورد تایید می باشد.